Sedef Tersanesi Teknik Gezisi


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Denizcilik  Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü 2022-2023 Eğitim Öğretim döneminin ilk teknik gezisini gemi inşa sektöründe önemli sayıda projeye imza atan ve halihazırda Türkiye’nin en büyük savaş gemisi Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD), TCG ANADOLU’nun inşa edildiği Sedef Tersanesi'ne gerçekleştirdi. 30 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşen teknik geziye Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr.Erinç DOBRUCALI, Dr.Öğ.Üy.Naz YILMAZ, Dr.Öğ.Üy. İbrahim ÖZSARI ve Öğ.Gör.Dr. Arman GÜLNUR iştirak ettiler.


Tersane saha ziyareti öncesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyeleri ile Sedef Tersanesi Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Direktörü Fahri ARISOY, İnsan Kaynakları Müdürü Emine Genç ÖZKAN ve Kurumsal İletişim Uzmanı Sayın Didem Tandaç üniversite-sanayi işbirliği konularında bir toplantı icra ettiler. Müteakiben Sedef Tersanesi Dizayn departmanında çalışan Kaynak Mühendisi Burcu Yiğit’in katılımıyla BTÜ'lü genç gemi inşa mühendisi adaylarına Sedef Tersanesinin tarihçesi, misyonu, vizyonu ve projeleri hakkında sunum yapıldı. Tersanenin İstanbul Tuzla bölgesinde yer aldığı, 1972 yılında kurulduklarını, 3500 üstü çalışanının yanı sıra 23 ülkede aktif rol aldıkları aktarıldı. 


Türkiye’nin alan ve kapasite bakımından en büyük özel tersanesi olan Sedef Tersanesinin aynı zamanda Türkiye’nin en büyük hacimli özel sektör kuru havuzuna sahip olduğu belirtildi. Kuru havuzun ise 1050 ton ağırlığında blok operasyonuna imkan sağlayan 310mX50mX8.3m boyutlarında olduğu aktarıldı. Sedef Tersanesi 194.000 m² Tuzla yerleşkesi ve 76.000 m² Orhanlı yerleşkesi olmak üzere toplam 270.000 m² alanda imalat yapıldığı ve Tuzla yerleşkesinde 51.000 m², Orhanlı destek sahasında ise 12.000 m² kapalı alanı mevcut olduğu belirtildi.


Tersanenin 100.000 ton saç işlemesinin yanında 600.000 DWT yeni gemi inşa kapasitesine sahip olduğu söylendi. Tersane 459. Ar-Ge merkezi olmakla birlikte 7’si devam eden 19 proje ve ayrıca 6 TÜBİTAK proje başvurusunun olduğu dile getirildi. Tersane Tuzla bölgesinde İSG bakımından en fazla çalışanı olan şirket olmakla beraber Endüstriyel alanda projelerinin olduğunu (köprü gibi) ve bunları yapabilecek yetkinlik belgelerinin oldukları belirtildi.  


Gerçekleştirilen projeler hakkında detaylı bilgiler vererek bu zamana kadar inşa edilmiş gemileri Ticari, Askeri gibi kriterlere ayırıp öğrencilere aktararak detaylı bilgiler verdiler. Programın ana konusu olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG ANADOLU hakkında bilgiler verilip öğrencilerin saha keşfinin ardından gemi ziyareti gerçekleştirildi.


Saha Mühendisi Sayın İsmail Umut Bulut öğrencileri Sedef Tersanesinin panel hatlarını, ön imalat atölyelerini, blok inşasını, yarı ıslak ve kuru havuzları anlatarak merak edilen soruları cevapladı. Ardından öğrenciler gerekli iş güvenliği önlemleri alınarak Gemi İnşa Mühendisleri olan Ramazan Kavvami, Osman Günal, Furkan Göbel ve Atakan Özek ekibi ile Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG ANADOLU’yu gezip bilgi edindikten sonra teknik gezi sona erdi.



02 Aralık 2022