Fakültemizin, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümünün ''İlk TÜBİTAK 2209-B Projesi'' kabul edildi.

Bursa Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencileri; Zeki Can KOÇ, Enes YARKIN, Melih Furkan DAŞLI ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Tunahan ÇIKCAN'ın liderliğindeki ekip, Yeşil Kampüs için Şarj İstasyonu projesini hayata geçirmek üzere ilk adımı attı. 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında onaylanan bu projenin amacı, üniversitelerin ve çevrenin karbon ayak izi oranını azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak maksimum verim elde etmektir. Projeyi destekleyen Akademik Danışman Fatih Mehmet KALE ve Sanayi Danışmanı Doç. Dr. Kemal Furkan SÖKMEN, projenin başarılı bir şekilde yürütülmesi için ekip üyelerine rehberlik edeceklerdir.

Projede yer alan ana bileşenlerden biri, özellikle tasarımında yapılan yeniliklerle maksimum verim sağlayacak şekilde geliştirilmiş rüzgar türbinidir. Üretilen enerji, güneş paneli tarafından da desteklenen bir hibrit sistemle bir bataryaya depolanacak ve şarj istasyonu üzerinden kullanıcılara sunulacaktır. Bu yenilikçi sistem, çevre dostu bir enerji üretimini teşvik ederken aynı zamanda kullanıcıların ihtiyaçlarını güvenilir bir şekilde karşılamayı hedeflemektedir.

Projede kullanılacak olan hibrit şarj kontrol cihazı, enerji depolama ve dağıtımında kritik bir rol oynayacak ve güvenlik önlemleri ile enerjinin güvenli bir şekilde üretilmesi ve kullanılması sağlanacaktır.

Bu proje, ülkemizdeki üniversiteler ve paydaşlar için önemli bir adım olup, enerji ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığı azaltmak, temiz enerji kullanımını teşvik etmek ve ekonomik katkı sağlamak gibi önemli hedefleri barındırmaktadır. Hibrit teknoloji ile rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılması, projenin yenilikçi ve teknolojik değerini ortaya koymaktadır.

Araştırma, Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde yürütülecek olup, yeşil enerji alanında gelecek vadeden projelerden biri olarak dikkat çekmektedir.

ÇİZİM:

25 Mart 2024