Bölüm Tanıtımı

Tarih boyunca ulaşımın ve ticaretin merkezi olan denizler ve iç sular ülkelere büyük bir  stratejik güç kazandırmıştır. Devletler, denizlere ilişkin ilgi ve menfaatlerini yasal sistemleri  içinde belirlemiş, denizci nesiller yetiştirmeyi varlıklarının devamının garantisi olarak kabul  etmişlerdir. Dünyada nüfusun hızla büyümesi ile kaynaklara daha çabuk ve daha düşük  maliyetle ulaşma zorunluluğu doğmuş, bu durum da deniz taşımacılığının öneminin artmasına  sebep olmuştur. Gemi inşa endüstrisinde yaşanan gelişmeler, artan uluslararası ticaret hacmi ve  küreselleşme deniz ticaretine, denizcilik bilimine ve denizcilik eğitimine yeni bir boyut  getirmiştir. İşletme disiplinindeki yoğun birikimin denizciliğin insanlık tarihine katkılarına  yansıması ile denizcilik ile ilgili bilimlerin multidisipliner bir bakış açısı ile değerlendirildiği  bir alanın gerekliliği meydana gelmiştir. Bu bağlamda, deniz ve iç sularda ulaştırma ve tüm  kaynakların işletmeciliğine ve yönetimine ilişkin ulusal ve uluslararası faaliyetleri kapsayan  denizcilik işletmeleri yönetimi yükseköğretim programları dünyada ve ülkemizde  yaygınlaşmaya başlamıştır. 1988 yılında Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü’ne ilk  öğrencilerini almasıyla Türkiye’de bu alanda lisans eğitimi başlamıştır. Denizcilik işletmeleri yönetimi lisans programı uluslararası kapsamı, pek çok  sektörü içeren multidisipliner çalışma alanları ve hızla değişen dünya koşullarında artan önemi  ile denizcilik ve ulaştırma sektörlerinin yüksek donanıma sahip çalışan ihtiyacını karşılamaya  devam etmektedir. Bu bağlamda, Bursa Teknik Üniversitesi, bu program aracılığıyla öğrencilere geniş bir iş imkânı yelpazesi sunarak, denizcilik sektörüne kalifiye ve donanımlı  bireyler kazandırmayı amaçlamaktadır. 


Türkiye, coğrafi konumu ve zengin denizcilik geçmişi sayesinde deniz ticaretinin  önemli bir aktörüdür. Türkiye, 8000 kilometreden fazla kıyı şeridi, 180’den fazla çeşitli  ölçeklerdeki limanı ve 495 adet gemiden oluşan deniz ticaret filosuyla toplam hacmi 3,2 trilyon  dolar olan bir denizcilik sektörüne sahiptir. 2022 senesi itibariyle Türkiye’nin toplam ticaretinin  yaklaşık 400 milyon tonluk kısmı deniz yoluyla gerçekleşmiştir. Türkiye’de deniz ticareti, 15  binden fazla denizcilik işletmesiyle Türk ekonomisine büyük bir katkı sağlarken, ülkenin  uluslararası ticaret ve lojistik sektöründeki etkinliğini sürdürmesine yardımcı olmaktadır.  Bursa, 27 milyar dolardan fazla ticaret hacmi, 17 adet organize sanayi bölgesi ve coğrafi  konumuyla Türkiye’nin deniz ticareti konusunda stratejik bir öneme sahiptir. Öyle ki, Gemlik  Liman Başkanlığı 2022 senesi itibarıyla Türkiye’de en fazla yük elleçleyen ilk 10 liman  başkanlığı arasında bulunmaktadır. Bu sahadaki 5 liman, 2022 senesinde toplam 15,4 milyon  ton yük elleçlemiştir. Bölgedeki yüksek operasyonel ve ekonomik faaliyet, yetişmiş eleman  ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bu doğrultuda Bursa Teknik Üniversitesi’nde açılması  planlanan Denizcilik İşletmeleri Yönetimi programı bu ihtiyacı denizcilik profesyonelleri  yetiştirerek gidermeyi planlamaktadır.  


Denizcilik sektörü ile ilgili her alanda aktif bir şekilde faaliyet gösterme vizyonu  doğrultusunda, üniversite, programın öğrencilerini uluslararası kural, standart ve akreditasyon  kriterlerine uygun bir şekilde yetiştirerek sektöre donanımlı bireyler kazandırmayı  amaçlamaktadır. Genç, dinamik ve denizcilik sektöründe tecrübeli bir eğitim kadrosuyla  desteklenen bu program, öğrencilere hem teorik bilgiyi hem de sektörel pratiği bir arada sunarak  mezunlarını sektörde bir adım öne çıkarmayı hedeflemektedir. Bursa Teknik Üniversitesi, bu  program aracılığıyla öğrencilere geniş bir iş imkânı yelpazesi sunarak, denizcilik sektörüne  kalifiye ve donanımlı bireyler kazandırmayı amaçlamaktadır.