Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

ÖSYM Puan Türü: SAY

Eğitim Dili: Türkçe

Eğitim: Lisans

İngilizce Hazırlık Sınıfı: İsteğe bağlı olarak var

Kontenjan: 40 (+1 Okul Birincisi)

BTU-İMEP Uygulaması: Var

Bölüm Telegram Hesabı: https://t.me/+6sLba1Ti1lwzMjhk


Bursa Teknik Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alanda eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi ile tercih edilen yenilikçi ve girişimci bir üniversite olma vizyonunun yanı sıra, Üniversitemiz bünyesindeki Denizcilik Fakültesi altındaki Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, ulusal ve uluslararası düzeyde mesleki eğitimin gerekliliklerini yerine getirerek, sürekli gelişen çağın gereksinimlerine uygun bilgi ve becerilerle donatılmış, akademik ve endüstriyel alanda çalışıp ülkesine hizmet edebilecek, takım çalışmasına uygun, ülkemizdeki ve yurtdışındaki köklü üniversitelerinde eğitim görmüş akademik personel ve öğrenciler ile rekabet edebilecek, iş birliği yapabilecek ve ortak projeler üretebilecek donanımda, mesleki etik değerlerden ayrılmadan, denizcilik ile ilgili her alanda aktif bir şekilde faaliyet gösterebilecek, uluslararası kural, standart ve akreditasyon kriterlerine uygun nitelikli öğrenci, personel ve akademisyen yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Bu hedefler doğrultusunda, genç, dinamik ve yüksek motivasyonlu, alanında uzman, yurtiçinde ve yurtdışında aldıkları eğitimlerle akademik vizyona sahip, hem gemi hayatını bilen hem de gemi inşa sektöründe son derece tecrübeli bir eğitim kadrosu oluşturulmuştur. Bahse konu öğretim üyesi kadrosu ile Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, gemi, deniz yapıları ve denizcilik teknolojilerini içerisinde barındıran geniş yelpazede, denizcilik sektörünün ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi kendisine hedef belirlemiş, bu hedef doğrultusunda bölümün, uluslararası eğitim standartları ve akreditasyon kriterleri ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde eğitim-öğretim altyapısı hazırlanmıştır.

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü öğrencilerine ilk yıllarında temel mühendislik eğitim verilecektir. Ayrıca ulusal anlamda gemi inşa eğitimi veren üniversitelerden farklı olarak ilk yarıyıldan itibaren öğrenciler her bir yarı yılda en az bir bölüm/fakülte öğretim üyesi ile tanışacak ve bu öğretim üyesinden bölüm derslerini alacaktır. Bölüm derslerinin yoğunluğunun arttığı 5. yarıyıldan başlayarak bölümün öğretim üyesi sayısı, akademik vizyona sahip akademisyenlerin kadroya katılması ile arttırılacaktır. Bölümümüzün en belirgin farkı, öğrencilerin aldıkları teorik eğitimlerle, denizcilik sektörünün içinden gelen, gemi inşa sektöründe uzun yıllar çalışmış akademisyenlerimizin tecrübelerinin harmanlanması olacaktır.

Bölümde lisans eğitimi alan öğrenciler zorunlu dersleri ve toplam mezuniyet kredisini elde edecek şekilde denizcilik sektörünün önceliklerine göre tasarlanan, istedikleri seçmeli dersleri de alarak, mesleklerine bir adım önde başlayacaklardır. Bu teorik eğitimin yanı sıra, öğrencilerin tamamlaması gereken zorunlu bir staj planlanması da mevcuttur. Bursa Teknik Üniversitesinin tüm fakültelerinde 7.yarıyılda uygulanan bir yarıyıllık bu staj planlaması esnasında öğrenciler Bursa bölgesindeki sanayi işletmelerinde veya İstanbul-Yalova tersaneler bölgelerindeki, tersane, atölye, dizayn ofisleri ve Ar-Ge firmalarında çalışacak ve kendilerini bir sene sonra bekleyen kariyerlerine ilk adımı atmış olacaklardır.

Dört senelik Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği eğitimini tamamlayan öğrenciler, başta tersaneler olmak üzere gemi ve yat tasarım büroları, gemi ve yat yan sanayi kuruluşları, gemi işleten (armatör) kuruluşlar, sigorta kuruluşları, klas (loyd, gemi denetim ve belgelendirme) kuruluşları, denizcilikle ilgili kamu/özel kuruluşlar ve savunma sanayi ile ilgili kuruluşlar, Ar-Ge departmanları vb. gibi birçok alanda çalışabileceklerdir.

Yukarıda belirtilen hususlar muvacehesinde Bursa Teknik Üniversitesi konum olarak tersane ve limanlara (Gemlik, Mudanya, Yalova ve İstanbul) olan yakınlığı, Bursa ilinin sahip olduğu büyük sanayi altyapısı ile Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü bölgede bu alanda kurulmuş yegâne bölümdür.Bursa Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü gemi inşa sektöründe 15-20 sene arasında saha tecrübesine sahip, yurtdışında aldıkları akademik eğitim sayesinde, teorik bilgileri pratik tecrübe ile harmanlayan genç, dinamik ve yüksek motivasyonlu akademik kadrosu ile gemi inşa sektöründe fark yaratacak öğrenci profili yaratacaktır.

 

 

                                                     

09 Temmuz 2021